
Skördetider! Men bara nästan... Jag var lite tidigt ute i år så det blev inte så mycket klasar.
Under dagen hittade jag och Caroline ganska bra områden, det räcker i allafall till 1 sats saft och unj 10 flaskor snaps till midsommar! Det här med snapsen hittade jag på nu i år. Jag tänker köpa lite brännvin och hälla upp i små fina flaskor. Sen lägger man i en fläderkvist och lagrar den där minst en vecka. Vips!.. så har man mysiga flaskor att sätta på bordet eller ge bort!
Sen fick jag inte riktigt nog av fläderplockningen, så jag stack ner till mormor nu ikväll och drog med henne på en två kilometersrunda nere på Banvallen i Ljunghusen. Vi hittade bara två små sketna kvistar...
Klimatet är lite svalare där, så det var inte alls dags att skörda. Jag har i allafall siktat in mig på en riktigt stor buske, så när tiden är inne ska jag vara först på plats!
Recept på Mycket God Flädersaft!
50 klasar fläder
2 kg socker
2 citroner, tunt skivade
50 g vinsyra
1 1/2 liter vatten
Lägg ner allt en stor spann. Häll det kokande vattnet över och rör om. Täck över med lock eller folie. Låt stå i 5 dygn. Rör om två gånger om dagen. Morgon och kväll!
Sila bort alla grenar, och tappa upp saften på flaskor eller glasburkar. Förvara i frysen och ta fram när du blir sugen! Den håller nämligen bara fyra dagar i kylen.
Drick och njut!!!
2 kommentarer:
Hej min vän. Vet du, jag har glömt att berätta att jag gjorde flädersaft efter att ha läst här hos dig. Plockade här i parken och idag blev den klar, en halv sats men det blev jättemycket! Puss o kram, vi ses på lördag!
hej du nu har jag satt igång med alsarp-flädersaft. jädrar i min låda vad mycket socker...men jag ska inte dricka så mycket av den själv, jag lämnar till familjen när de kommer hem från semestern. annars vissnar deras fuina blommor. men jag skule säga astt kanske man inte ska ha dem i glasflaskor? plast i frysen va? vad säger du?
tack
Skicka en kommentar